Wykorzystanie pokrzywy w kuchni – przepisy

Świeża pokrzywa przepisy

Pokrzywa dla większości osób jest zwykłym chwastem. Wręcz niebezpiecznym, gdyż z łatwością można się o nią poparzyć. Okazuje się jednak, że ta z pozoru niepozorna roślina jest źródłem wielu składników odżywczych. Warto więc wykorzystać ją w naszej kuchni. Jak to zrobić? Jakie są najpopularniejsze potrawy z pokrzywy? Jakie właściwości posiada? Sprawdźmy!

Pokrzywa – źródło cennych składników odżywczych

Pokrzywa to roślina przez wielu niedoceniana. Nasze babki nie bez powodu wykorzystywały ją w kuchni. Oprócz walorów smakowych posiada wiele składników odżywczych, witamin i szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Wzbogacano nią dania, robiono z niej zupy, napary.

Jakie witaminy i składniki odżywcze posiada pokrzywa?

Pokrzywa zawiera:

  • Witaminy B2, C, E, K,
  • chlorofil,
  • karoteny,
  • flawonoidy,
  • kwas pantotenowy,
  • cynk,
  • krzem,
  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • mangan,
  • wapń.

Pokrzywa – właściwości lecznicze

  1. DZIAŁA MOCZOPĘDNIE: Napar z pokrzywy zwiększa ilość moczu, który jest wydalany w ciągu dnia. Eliminuje szkodliwe produkty przemiany materii.
  2. DZIAŁA KORZYSTNIE NA UKŁAD POKARMOWY: Pokrzywa wspomaga pracę trzustki, wątroby i żołądka. Łagodzi nieżyt żołądka i jelit, zapobiega biegunkom.
  3. OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI: Działa rozkurczowo na naczynia krwionośne.
  4. DZIAŁA PRZECIWKRWOTOCZNIE: Witamina K i garbniki zawarte w roślinie zapobiegają krwawieniom z układu pokarmowego. Duża zawartości żelaza podnosi poziom czerwonych krwinek i poziom hemoglobiny.
  5. ZAPOBIEGA CUKRZYCY: pokrzywa pobudza trzustkę do działania tym samy, obniżając poziom cukru we krwi.
  6. DZIAŁA PRZECIWŁUPIEŻOWO i PRZECIWŁOJOTOKOWO: Wyciąg z liści pokrzywy działa korzystnie na mieszki włosowe i stabilizująco na gruczoły łojowe. Zapobiega powstawaniu łupieżu.
  7. DZIAŁA PRZECIWNOWOTWOROWO: Regularne spożywanie naparu z pokrzyw zwiększa ochronę organizmu przed nowotworami.
  8. PODNOSI ODPORNOŚĆ ORGANIZMU: Składniki zawarte w pokrzywie w naturalny sposób pobudzają nasz układ immunologiczny do działania, dzięki czemu zwiększa się odporność na różne patogeny, wirusy i bakterie.

Kiedy najlepiej zbierać pokrzywę? Jakie są najlepsze przepisy z pokrzywą w roli głównej?

Pokrzywę powinno się zbierać od maja do połowy czerwca. Im młodsze liście, tym więcej dobroczynnych składników posiadają. Musimy pamiętać o tym, że jest to roślina parząca. Należy ją zbierać w grubych rękawiczkach. Ścinamy wierzchołki rośliny (do 30 cm długości). Liście po sparzeniu wodą tracą właściwości parzące. Nie musimy się obawiać, że jedząc potrawy z pokrzywy, poparzymy sobie język lub podniebienie.

POKRZYWA — PRZEPISY

Pokrzywa – przepis na herbatę

Składniki:

  • garść liści suszonych bądź świeżych,
  • plaster imbiru, goździk lub plasterek kardamonu,
  • wrzątek.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, szklankę przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 10 minut.

UWAGA: Nie zaleca się wypijać więcej, niż 4 filiżanki dziennie. Napar możemy zaparzać nieco krócej, jego działanie moczopędne będzie słabsze.

Źródło: Freepik.com

Pokrzywa – przepis na sok

Składniki:

  • 1 kg pędów świeżych pokrzyw.

Sposób przygotowania przepisu na sok z pokrzyw:

  1. Pędy myjemy pod bieżąca wodą i siekamy.
  2. Za pomocą sokowirówki wyciskamy z nich sok.
  3. Sok przelewamy do ciemnej szklanej butelki i zakręcamy. Przechowujemy go w lodówce.

Sok wykonany w ten sposób może być stosowany jako dodatek do herbaty lub innych napojów.

Pokrzywa – przepis na witaminowy koktajl

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • dwie szklanki świeżych liści pokrzywy,
  • 2 szklanki liści szpinaku,
  • 1 limonka bez skórki,
  • 1 plaster ananasa bez skórki,
  • garść liści mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy wszystkie składniki pod bieżącą wodą i kroimy na mniejsze części.
  2. Umieszczamy wszystko w blenderze i miksujemy.

Koktajl z pokrzywy i szpinaku to prawdziwa bomba witaminowa. Pomaga przy problemach z niedoborem żelaza i anemią. Podkręci naszą odporność. Będzie świetny na wzmocnienie organizmu.

Potrawy z pokrzywy: wiosenna sałatka z pokrzywa

Składniki:

  • sałata lodowa,
  • sera mozzarella,
  • cebula czerwona,
  • kukurydza,
  • liście świeżej pokrzywy,
  • pieprz, oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze części.
  2. Ser mozzarella kroimy w kostkę.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Wszystko przekładamy do jednej miski, dodając kukurydzę i liście pokrzywy.
  5. Doprawiamy szczyptą pieprzu, dodajemy kilka kropel oliwy i delikatnie mieszamy.

Sałatka z pokrzywą to niesamowita bomba witaminowa. Dzięki dodatku pokrzywy, odkryjemy nowe doznania smakowe. Będzie to idealna alternatywa jako przekąska lub śniadanie.

Pokrzywa – przepisy na wegańskie pesto

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych liści pokrzywy,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • garść ziaren słonecznika,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy.
  2. Orzechy włoskie i słonecznik prażymy na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.

Pesto z pokrzywy jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Może być wyśmienitym dodatkiem do kanapek i innych przekąsek.

Potrawy z pokrzywy: zupa z pokrzywy na dwa sposoby

Składniki:

  • 200 g świeżej pokrzywy,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka stołowa masła,
  • łyżka stołowa mąki,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki stołowe śmietany,
  • 1,2 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do niej mąkę i sporządzamy zasmażkę.
  3. Marchew trzemy na tarce, liście pokrzywy siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Przygotowane wcześniej składniki wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
  5. Gotujemy ok 20-30 minut.
  6. Żółtko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy.
  7. Do całości dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny.

Tak przyrządzoną zupę możemy zmienić w „zupę krem”. Wystarczy, że do przygotowanej wcześniej potrawy z pokrzywy dodamy jogurt naturalny. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupa krem najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi lub jajkiem gotowanym na twardo.

 pokrzywa przepisy
Źródło: Freepik.com

 Potrawy z pokrzywy: jajecznica z pokrzywą

Składniki:

  • Kilka pędów świeżej pokrzywy,
  • 2 jajka,
  • pół łyżki masła,
  • 2 łyżki stołowe mleka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą.
  2. Listki pokrzywy wrzucamy do rondelka na rozgrzane masło i czekamy kilka chwil by się zaparzyły.
  3. Jajka wybijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli, pieprzu. Mieszamy całość przy pomocy widelca lub trzepaczki.
  4. Wymieszane jajka przelewamy do zaparzonej pokrzywy.
  5. Smażymy delikatnie mieszając.

Jajecznica z pokrzywą jest świetną alternatywą jajecznicy tradycyjnej. Jest nie tylko niesamowicie łatwa i szybka w przygotowaniu, ale też smaczna.

 Potrawy z pokrzywy: wegetariańskie kotlety serowo-jaglane z pokrzywą

Składniki:

  • Pół kostki białego sera,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 marchewka,
  • cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej pokrzywy, koperku i szczypiorku,
  • pokruszone płatki śniadaniowe kukurydziane,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sucha kasze przelewamy wrzątkiem, gotujemy według instrukcji i pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na tarce, pokrzywę szatkujemy i smażymy na dwóch łyżkach oleju.
  3. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z powstałej masy formujemy kotleciki i zanurzamy w płatkach śniadaniowych.
  5. Smażymy tak długo aż się przyrumienią na piękny złoty kolor.

Kotleciki jedzone na gorąco, mogą być przepysznym dodatkiem do dania obiadowego. Można je także zjadać na zimno. Idealnie sprawdzą się jako przekąska zabierana do pracy lub drugie śniadanie dla dzieci w szkole.

Pokrzywa – przepis na ciasto pokrzywowe

Składniki na ciasto:

  • 200 g świeżych pokrzyw,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Świeżą pokrzywę myjemy pod bieżąca wodą, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
  2. Pokrzywę miksujemy z olejem.
  3. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.
  4. Do powstałej masy jajecznej dodajemy pokrzywę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
  5. Blachę wykładamy papierem, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza do tzw. „suchego patyczka”.

Tak przygotowane ciasto może służyć np. jako baza do tortu. Spody tortowe skrapiamy ponczem cytrusowym. Do ciasta idealnie będzie pasował krem mascarpone, biała czekolada i konfitury np. malinowa lub truskawkowa.

Wartościowe pokrzywa przepisy!

Jak widzimy pokrzywa jest naprawdę cenną rośliną. Działa dobroczynnie na cały organizm, wzmacniając go. Idealnie sprawdzi się na przesilenie wiosenne, by zregenerować nasze ciało po okresie zimowym. Leczy wiele schorzeń, przeciwdziała anemii, wspomaga odchudzanie. Mogą ją spożywać nie tylko dorośli, ale też dzieci. Oprócz swoich wartości odżywczych posiada również wspaniałe walory smakowe. Jedząc potrawy z pokrzywy zadbamy o nasze zdrowie i wniesiemy powiew świeżości do naszej kuchni.

Related Posts

One thought on “Wykorzystanie pokrzywy w kuchni – przepisy

  1. Teraz sezon na świeże pokrzywy, także skuśmy się na sok z młodych pokrzyw. Ma mnóstwo właściwości odżywczych, a jest banalnie prosty do przygotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close