Dietetyczny, zdrowy obiad – kilka szybkich przepisów

Dietetyczna zupa

Wielu z nas diety kojarzy z nudą i wyrzeczeniami. Czy tak jest w rzeczywistości? Oczywiście, że nie.

Dietetyczne obiady nie muszą być nudne i mdłe. Zdrowe jedzenie może być smaczne, kolorowe, zróżnicowane. Każdy ma możliwość skomponować sobie swoją własną dietę, odpowiadającą jego smakom i przyzwyczajeniom. Zdrowa kuchnia może być nie tylko smaczna, ale też tania, prosta, szybka, wyrafinowana. W zdrowym i dietetycznym jedzeniu chodzi o odpowiedni dobór produktów. Początki bywają trudne. Potem, gdy już nauczymy się sięgać po odpowiednie produkty, jest znacznie łatwiej i smaczniej.

Jak jeść zdrowo i dietetycznie, a przy okazji smacznie? Oto przepisy, które stanowią zaledwie inspirację dla tych, którzy chcą jeść dietetycznie.

Dietetyczne obiady. Łosoś w sałatce i zupa z groszku

Odchudzanie nie musi być nudne. Fit przepisy mogą być naprawdę smaczne. Nie muszą oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych smaków. Wiele zależy od sposobu przygotowania konkretnych składników. Oto kilka fit przepisów.

Pierwszy z nich to przepis na lekką i smaczną sałatkę z łososiem. Wystarczy pokroić składniki i je ze sobą zmieszać. Ilość składników jest kwestią indywidualną. Kobiety, mężczyźni, osoby w różnym wieku. Każdy z nas potrzebuje różnych składników odżywczych albo tych samych, ale w różnych ilościach.

Oprócz łososia potrzebna będzie sałata. Można wybrać sałatę lodową lub też mieszankę sałat. Do tego przydadzą się pomidorki koktajlowe. Jeśli chcemy, aby nasza sałatka była naprawdę zdrowa, to należy do niej dodać garść orzechów nerkowca.

Sałatę płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojonego łososia, pomidorki i orzechy. Całość możemy skropić oliwą. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcemy urozmaicić sobie sałatkę, to warto do niej dodać kilka kawałków pomarańczy albo mandarynek. Po sałatce możemy zjeść zupę krem z zielonego groszku. Do bulionu wystarczy dodać zielony groszek. Całość zmielić. Doprawić oliwą i pietruszką.

Łosoś na dietetyczny obiad
Źródło: Freepik.com

Bezmięsne dietetyczne obiady

Dietetyczne obiady mogą być zarówno mięsne, jak i bezmięsne. Oto przepis na bezmięsny obiad wspomagający odchudzanie. Można zjeść surowe albo gotowane na parze warzywa. Jeśli chcemy je sobie czymś urozmaicić, to możemy skorzystać z produktów, które imitują mięso. Warzywa przygotowane w odpowiedni sposób same w sobie mogą jednak być pyszne. Warto jeść warzywa sezonowe albo te, które już są w lodówce. Oto przepis na prosty obiad bez mięsa, który wspomaga odchudzanie.

Potrzebny będzie makaron sojowy i warzywa. Można wykorzystać paprykę, cukinię, pomidorki, bakłażana. Zależy od tego, co akurat mamy w lodówce. Makaron gotujemy. Bakłażana kroimy na pół i wkładamy do piekarnika. Makaron łączymy z pomidorkami. Dodajemy bazylię i czosnek. Gotową masę wkładamy do bakłażana. Możemy do smaku posypać pietruszką.

Smaczne i dietetyczne obiady

Jest wiele zdrowych przepisów na dania, które są niskokaloryczne i smaczne. Oto przepis na pyszne kotlety gryczane.

Potrzebna będzie kasza gryczana, jajko, cebula, ziemniaki, natka pietruszki, marchewka i mąka ziemniaczana. Ziemniaki i kaszę należy ugotować. Kasza musi być ugotowana na sypko. Powinno być jej dwa razy więcej niż ziemniaków. Kaszę, ziemniaki, jajka i mąkę ziemniaczaną należy razem połączyć. Przyda się mikser.

Na 100 gramów kaszy przypada jedno, małe jajko. Do tego dodajemy startą marchewkę, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Możemy je usmażyć. Znacznie lepiej jednak będzie je poddusić. Istnieje ryzyko, że podczas duszenia kotlety utracą swój kształt. Nie utracą one jednak swojego smaku. Będą też zdecydowanie bardziej dietetyczne.

Kolejny przepis to przepis na dietetyczne kaszotto. Kaszę pęczak należy wsypać na patelnię, podsmażyć na oliwie. Do kaszy dodajemy cebulę. Można wykorzystać szalotkę. Do tego dodajemy pora. W wersji mięsnej można dodać polędwiczkę albo pierś z indyka. Do całości dodajemy buraczki. Wszystko zalewamy ciepłym bulionem i dusimy. Na wierzch dodajemy natkę z pietruszki. Kolejna propozycja to dietetyczny indyk z brokułami. Pierś z indyka marynujemy w oliwie i ziołach. Można wykorzystać majeranek, tymianek, czosnek, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy. Pierś najlepiej ugotować na parze. Obok piersi umieszczamy brokuły, które też gotujemy na parze. Do tego możemy dodać kaszę pęczak. Całość polewamy sosem z jogurtu dietetycznego z dodatkiem trawy cytrynowej.

Tanie i lekkie obiady

Niskokaloryczna kuchnia nie musi być droga. Lekkie, dietetyczne obiady mogą być smaczne i tanie.

Jak przygotować dietetyczny i tani obiad?

Najlepiej pójść na targ warzywny. Sezonowe warzywa zazwyczaj są znacznie tańsze od tych, które są sprzedawane poza sezonem. Ta sama zasada dotyczy lokalnych warzyw. Jesienią warto zjeść zupę krem z dyni. Na wiosnę poleca się sałatkę z młodych warzyw. Wszystko zależy od pory roku.

Oto przepis na tanią zupę z kapusty kiszonej. Kapusta kiszona jest tania o każdej porze roku. Najpierw należy pokroić cebulę. Potem trzeba ją wrzucić do garnka. Do cebuli dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i gotujemy. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się wody z cebulą. Potem dodajemy kapustę kiszoną i gotujemyOstatni etap to przyprawy.

Można ją przyprawić wedle smaku i gustu. Podstawą jest sól, pieprz, czosnek. Można dodać ostrej papryczki albo kurkumy. Ta zupa jest tania i bardzo zdrowa.

Kolejny tani i leki obiad to klasyczne leczo. Jego zaletą jest to, że jest daniem rodzimym i jednogarnkowym. Potrzebne nam będą lokalne warzywa. Te warzywa, które uprawiamy w naszych rejonach, zawsze są tańsze od warzyw egzotycznych.

Do leczo potrzebne są: papryka, pomidory, cukinia, cebula i pieczarki. Przygotowanie leczo polega na pokrojeniu warzyw, wrzuceniu do garnka i duszeniu. Pomidory wypuszczą sok, w którym pozostałe warzywa mogą się dusić. Warzywa można podlać bulionem warzywnym. W wersji dietetycznej leczo robimy bez boczku, kiełbasy, tłustego mięsa. Leczo można zapakować do słoików i wstawić do lodówki. Każdy ma na leczo swój własny sposób. Można najpierw przeszklić cebulkę, potem dodać paprykę, a na końcu cukinię. Zaleca się dodawanie warzyw w kolejności czasu ich gotowania.

Dietetyczne obiady. Najważniejsza jest różnorodność. Szybkie przepisy!

W ciągu dnia często nie mamy czasu na gotowanie. Potrzebujemy zdrowych, lekkich obiadów. Oto pomysł na dietetyczny i zdrowy przepis. Wystarczy pokroić warzywa, wrzucić je na parę, zostawić na kilkanaście minut. Potem warzywa trzeba doprawić. Można też zalać warzywa sosem pomidorowym i dusić. Proste i szybkie dania to zazwyczaj obiady jednogarnkowe.

Oto przepis alternatywny, który jest znacznie prostszy. Gotujemy kaszę jaglaną albo gryczaną. Na patelnię wrzucamy szpinak. Trzymamy go na niej dosłownie kilka minut. Szpinak dodajemy do kaszy. Do tego wrzucamy kilka pomidorków, garść pietruszki. Całość skrapiamy oliwą. Latem najprościej jest zrobić zupy na zimno. Możemy wziąć dowolne warzywa, połączyć je ze sobą w blenderze i przyprawić. Taka zupa jest lekkostrawna, pyszna i orzeźwiająca. Do zupy warto dodać garść pestek z dyni. Możemy skropić oliwą do smaku. Wato wybrać te warzywa, które można jeść na surowo. Nadają się do tego pomidory, ogórki. Do ogórków można dodać jogurt dietetyczny. Do pomidorów odrobinę szpinaku albo pietruszki. Bazą powinno być warzywo, które zawiera dużo wody. Do niego możemy dodawać inne warzywa. Można też wrzucić je wszystkie w tym samym czasie.

Jak skomponować dietetyczny obiad dla dziecka?

Najbardziej wybredne są dzieci. Jak przygotować smaczny i zdrowy obiad dla dziecka?

Warto pomyśleć o sposobie podania. Zupę można ozdobić tak, aby na jej powierzchni była uśmiechnięta buzia. Warzywa ułożyć w ciekawy wzór. Nie zawsze chodzi o to, co ugotujemy. Czasem chodzi o to, jak to podamy. Oto przepis na obiad dla całej rodziny, który zasmakuje też dziecku.

Potrzebne będą warzywa korzeniowe i kilka ziemniaków. Warzywa, dynię i ziemianki kroimy. Ziemniaków nie może być zbyt dużo. Warzywa należy dusić w sosie. Sos powinien uwzględniać upodobania smakowe dziecka. Może to być zwykły sos z pomidorów. Można też zrobić sos ze śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu.

Jak podać duszone warzywa w sosie na dietetyczny obiad? Najlepiej wziąć małą dynię, wydroży w niej otwór. Dynię zapiekamy w piekarniku. Będzie nam ona służyła jako naczynie. Na obrzeżach warto wyciąć ciekawe kształty.

 

Related Posts

One thought on “Dietetyczny, zdrowy obiad – kilka szybkich przepisów

  1. Jak macie parowar, to właśnie w nim można przyrządzić wiele smacznych i fit potraw. Ostatnio np robiłam rybkę na parze z warzywkami 🙂 Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close