Dynia właściwości. Co można zrobić z dyni?

Przepisy z dynią

Ludzie po raz pierwszy spróbowali dyni około 6 000 lat temu. Rozpoznali w jej miąższu atrakcyjny smak i zapach. Odnaleźli w dyni zdrowotne właściwości. Późniejsi uzdrowiciele odkryli lecznicze właściwości innych części rośliny: nasion, skórek, liści i korzeni. Jednak nawet dziś odkrycia nie ustają. Współcześni naukowcy znajdują dowody na antyoksydacyjne właściwości dyni. Odkrywają potencjał ekstraktów z tej rośliny w walce z cukrzycą, chorobami układu krążenia i chorobami skóry. Jakie właściwości ma dynia? Jak możemy ją wykorzystać?

Co znajdziemy w dyni?

Dynia jest warzywem niskokalorycznym. Na 100 gram przypada zaledwie 27 kalorii. Jest więc dobrym składnikiem diety dietetycznej. Dynia jest sycąca i smaczna. Zawiera bogactwo składników odżywczych. Jest zdrowym źródłem białka, węglowodanów, błonnika. Zawiera witaminy: witaminę A, C, E. Jest źródłem wapnia, magnezu. Ma w sobie miedź, sód, cynk, potas. Jest bogata w fosfor, magnez i żelazo. Jest też źródłem beta-karotenu. To silny przeciwutleniacz. Dzięki niemu dynia ma właściwości przeciwoksydacyjne.

Jakie właściwości ma dynia?

Właściwości lecznicze dyni znane są od Starożytności. Wciąż odkrywane są jej nowe, uzdrawiające atrybuty. Okazuje się, że warzywo to ma zbawienne działanie na cały organizm. Skórki, nasiona, a nawet łodygi mogą być nieocenione w walce z nowotworami. Pozyskiwany z łodyg ekstrakt może być wykorzystany w leczeniu zapalenia wątroby oraz taka wątroby. Dynia ma też działanie terapeutyczne. To bardzo ważne. Dziś wiemy już, jak istotny jest wpływ naszej psychiki na procesy uzdrawiania ciała. Dynia działa na naszą psychikę kojąco. Pomaga w redukcji stresu i niepotrzebnego napięcia.

Jakie jeszcze właściwości ma dynia?

Miąższ ma zbawienne działanie na nasze naczynia krwionośne. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Jednak na tym zbawienny wpływ rośliny się nie kończy.

Dynia w walce z cukrzycą

Dynia ma wysoki indeks glikemiczny. Z tego względu powszechnie uważa się, że osoby z cukrzycą powinny jej unikać. Okazuje się jednak, że dynia może być wykorzystana w walce z tą chorobą. Substancje znajdujące się w miąższu dyni mogą zostać wykorzystane jak insulina. Dzięki nim możliwe będzie regulowanie aktywności insuliny. Ekstrakt z miąższu dyni może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Powinny go spożywać osoby o podwyższonym ryzyku choroby. Wciąż prowadzone są badania nad rolą dyni w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.

Zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a dynia

Dynia ma zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wyciąg z dyni może pomóc w zapobieganiu powstawania zakrzepów krwi. Dynia wspomaga też prawidłową pracę serca. Hamuje włóknienia mięśnia sercowego. Może wspomóc rozwój przerostu mięśnia sercowego.

Dynia zalecana jest też dla osób cierpiących na podwyższone ciśnienie krwi. Ma też działanie uspakajające. Regularne spożywanie dyni zmniejsza ryzyko zawałów i udarów. Dynia nie jest lekiem. Nie wyleczy nas z chorób serca, nie powstrzyma miażdżycy i nie ureguluje ciśnienia. Jej regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko tych chorób. Regularne spożywanie dyni pomaga też w walce z chorobami. Warto jednak pamiętać, że dieta powinna wspomagać leczenie zalecone przez lekarza.

Współczesne zastosowanie medyczne dyni

Na rynku dostępne są różne preparaty, bazujące na wyciągu z miąższu dyni. Stosuje się je w walce z cukrzycą. Jako leki wspomagające prawidłowy metabolizm. Dostępne są także leki na nadciśnienie. Można znaleźć preparaty, które mają właściwości przeciwutleniające. Olej z pestek dyni jest wykorzystywany w walce z pasożytami. Reguluje on również pracę układu pokarmowego. Wyciągi z dyni mają działanie moczopędne. Wykorzystuje się je w walce z chorobami układu moczowego. Najlepiej jednak jest regularnie spożywać dynię. Włączenie dyni do codziennego jadłospisu poprawia pracę całego organizmu.

Co zrobić z dynią? Przepisy na dania z dyni

Istnieje wiele różnych przepisów na dania z dyni. Można ją spożywać na słono, słodko, ostro. Jest składnikiem pysznych ciast i deserów. Bardzo zdrowa i popularna jest zupa z dyni. Ma ona działanie rozgrzewające. Dlatego chętnie spożywamy ją jesienią. Z dyni robi się też racuchy, placki, kotlety, farsze. Miąższ z dyni można spożywać jako puree. Dynię wystarczy ugotować i ugnieść z ulubionymi przyprawami. Z dyni robi się też przetwory, które można spożywać przez cały rok.

Szybkie dania z dyni. Zupa z dyni

Zupa krem z dyni jest daniem polecanym nie tylko na jesień. Jest zdrowa, smaczna i pożywna. To też szybkie danie.

Kremz dynii
Źródło: Freepik.com

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, cebulę, dynię. Do smaku liść laurowy, lubczyk, czosnek i ziele angielskie. Całość gotujemy. Na końcu dodajemy pietruszkę i przyprawy. Przyda się sól, pieprz, curry, kurkuma. Wszystko gotujemy około 30 minut. Warzywa muszą być miękkie. Potem całość wlewamy do blendera. Do kremu z dyni można dodać śmietankę, prażone pestki z dyni, ze słonecznika.

Smaczny obiad z dyni. Placki z dyni

Jednym z szybkich i bardzo smacznych obiadów są placki z dyni. To rodzaj jedzenia, które uwielbiają dorośli i dzieci. Placki dyniowe są bardzo proste do zrobienia. Dynię trzeba zetrzeć na tarce. Najlepiej na grubych albo średnich oczkach. Potem ucieramy cukier i masło. W wersji na słono nie dodajemy cukru. Do masła dodajemy żółtko, dynię i sodę oczyszczoną. Białka wykorzystujemy do ubicia piany. Wszystko ze sobą łączymy. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru.

Co można zrobić z dyni? Dynia na słodko

Dynia na słodko jest jedzeniem szczególnie lubianym przez dzieci. Można z niej wypiekać ciasta i muffiny. Może też być składnikiem sosów oraz innych deserów. Smaczne i bardzo zdrowe dla dzieci są ciasteczka z płatkami owsianymi. Jak je zrobić?

Potrzebne będą płatki owsiane, cynamon, orzechy oraz pestki dyni. Należy je ze sobą rozmieszać. W drugiej misce łączymy dynię, olej i miód. Wszystko razem łączymy. Pieczemy w 180 stopniach. Ciasteczka można uformować w ciekawe kształty i ozdobić masą z kawałkami orzechów. Do robienia ciastek możemy zaprosić dzieci. Skórka z dyni może służyć jako lampion. Samo przygotowanie słodkich przekąsek i lampionów jest świetną zabawą.

Ciasto dyniowe

Bardzo pyszne i zdrowe jest ciasto dyniowe. Potrzebna będzie blaszka albo tortownica. Należy ją posmarować masłem lub wykorzystać papier do pieczenia. Potem przygotowujemy masę z dyni.

Dynię pieczemy, studzimy i miksujemy. W garnku roztapiamy masło z cukrem. Dynię wkładamy do miski. Dodajemy masło z cukrem i skórkę z pomarańczy. Potem żółtka i mieszamy. Z białek upijamy pianę. Mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Wszystko ze sobą łączymy. Potem pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. na 250 gram masy z dyni przypada 200 gram masła, 3 jajka i 200 gram mąki. Takie ciasto można polać polewą. Odpowiedni będzie karmel z orzechami. To może być też polewa z białej czekolady. Do środka ciasta można dodać rodzynek, pestek dyni albo orzechów. Wiele zależy od naszej fantazji. Ciasto można też posypać cukrem pudrem.

Kiszona dynia

Bardzo prosta w przygotowaniu i zdrowa jest dynia kiszona. Zachwyca swoim niezwykłym smakiem. Można ją jeść przez cały rok. Pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych.

Najlepsza będzie mała, młoda dynia. Należy ją pokroić na małe kawałki. Dynie wkładamy do słoiczków. Dodajemy sól, pieprz, koper, czosnek. Warto dodać ziele angielskie i liść laurowy. Do dyni można też dodać chili, kolendrę. Można dodać również kurkumę, curry. Całość należy zalać przegotowaną wodą. Woda musi być chłodna. Słoiczki zamykamy i zostawiamy. Już po kilku dniach będzie dobra do jedzenia.

Co zrobić z dynią? Dynia do sałatek

Do szybkich i smacznych dań należą sałatki. Dynia może być ich składnikiem. Najlepiej wykorzystać pieczoną dynię. Można ją łączyć z różnymi składnikami – sałatą, szpinakiem, roszponką, mixem różnych sałat. Dynia pasuje też do pomidorów świeżych i suszonych, orzechów nerkowca. Świetnie smakuje z serem fetą. Można ją dodawać do łososia. Dynia dobrze łączy się z różnymi smakami. Dlatego jest tak uniwersalna. Ma swój smak, ale pasuje do niej wiele przypraw. Warto łączyć ją z miodem, karmelem, słodką albo kwaśną śmietaną. Dobrze smakuje z przyprawami korzennymi.

Można ją posypać cynamonem, kardamonem, kurkom, curry. Połączy się też z chilli, pieprzem lub wystarczy ją posypać solą. To bardzo zdrowe i przydatne warzywo. Jej zaletą jest też to, że w okresie jesiennym jest ogólnie dostępna i tania. Można ją dostać w każdym sklepie i na każdym targu. Z nadmiaru dyni zaleca się zrobić konfitury albo ją ukisić. Zupę można spokojnie zamrozić.

Related Posts

One thought on “Dynia właściwości. Co można zrobić z dyni?

  1. A jedliście kiedyś krem z dyni zapiekanej w piekarniku 🙂 ? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close