Małże świętego Jakuba – właściwości i sposoby wykorzystania w kuchni

przegrzebki

W Polsce, małże świętego Jakuba, czyli przegrzebki, jeszcze do niedawna były produktem mało znanym i niechętnie wykorzystywanym w kuchni. Dziś wiele osób chwali je nie tylko za smak, ale też właściwości i wartości odżywcze. Jak się okazuje, są one bardzo zdrowe.

Skąd biorą się przegrzebki? Jak prawidłowo je przygotowywać? Jakie składniki odżywcze mają? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do ich spożywania? Kiedy warto wprowadzić przegrzebki do diety? Jakie przepisy warto wypróbować? Wszystko zostało wyjaśnione poniżej! Warto zapoznać się z tymi informacjami!

Krótka charakterystyka małży św. Jakuba

Przegrzebki, czyli małże świętego Jakuba można też spotkać pod nazwą muszle pielgrzyma. Głównie dlatego, że symbolizują drogę, po której podążają pielgrzymi do hiszpańskiej katedry de Compostela. Muszle były zbierane podczas pielgrzymki jako pamiątka i dowód przebytej trasy. Przegrzebki łowione są w oceanie Atlantyckim, a zwłaszcza w jego północno-wschodniej części. Są to mięczaki zaliczane do owoców morza. Niewielkie muszle osiągają maksymalnie 15 cm długości. Ich wierzch jest płaski i czerwonobrązowy, a dolna część wypukła w jasnym kolorze brązowym lub kremowym. Dodatkowo pokrywają ją zygzakowate linie. Natomiast w muszli znajduje się część jadalna, która składa się z mięśnia i czerwonej mlecza nazywanego inaczej koralem.

Przegrzebki w przeciwieństwie do innych mięczaków są zdolne do poruszania się, robią to bardzo szybko, a w trakcie ruchu muszla otwiera się i zamyka. Co ciekawe, w Europie małże uznawane są za symbol płodności. Zresztą również za afrodyzjak.

Czy warto wprowadzić przegrzebki do diety, czyli właściwości i wartości odżywcze

Małże św. Jakuba doceniane są przede wszystkim za nietypowy smak. Jednak wiele osób doskonale sobie zdaje sprawę, że te owoce morza są zdrowe i mają niewiele kalorii. Spokojnie mogą więc je spożywać osoby na diecie, czy też te, zmagające się z wysokim cholesterolem.

W 100 gramach produktu znajduje się:

  • 89 kcal.
  • 0,89 g tłuszczów.
  • 2,68 g węglowodanów.
  • 15,8 g białka.

Warto wiedzieć, że białko zawarte w małżach jest bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby włączyć je do codziennej diety.

Witaminy i minerały

Poza niską kalorycznością przegrzebki są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Do najważniejszych należą:

  • Witaminy z grupy B.
  • Witamina A.
  • Wapń.
  • Żelazo.
  • Potas.
  • Cynk.
  • Selen.
  • Sód.

Ponadto w przegrzebkach znajdują się aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą zostać one przyjęte wraz z jedzeniem. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast minerały i witaminy wspomagają pracę układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego. Jak się okazuje przegrzebki mają też właściwości prozdrowotne. Ich obecność w diecie może ochronić udarem i miażdżycą. Co więcej, małże wykazują też działanie:

  • Przeciwzapalne.
  • Przeciwutleniające.
  • Przeciwnowotworowe.
  • Wzmacniające organizm.

Ostatecznie do zakupów i spróbowania omawianych owoców morza może zachęcić fakt, że spożywanie mięsa korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry, paznokci i metabolizm.

Czy każdy może jeść muszle pielgrzyma?

Małże św. Jakuba ze względu na swoje wartości odżywce zalecane są w diecie wielu osób. Jednak nie każdy może spożywać ich mięso. Przede wszystkim na ten produkt szczególnie powinny uważać osoby, które zmagają się z wysokim ciśnieniem tętniczym. Przegrzebki zawierają bowiem dużą ilość sodu, który może po prostu podnosić ciśnienie. Muszle pielgrzyma z ostrożnością muszą spożywać też ci, którzy zmagają się z dną moczanową oraz kamicą nerkową. Owoce morza zawierają puryny, które nasilają objawy chorób.

Niestety przegrzebki, jak i inne owoce morza, mogą wywoływać silne reakcje alergiczne. W związku z czym alergicy powinni wprowadzać je do diety stopniowo i bardzo uważnie obserwować swoje ciało. W razie jakichkolwiek objawów, należy jak najszybciej zrezygnować ze spożywania produktu. Natomiast nie istnieją żadne oficjalne przeciwwskazania do tego, aby kobiety w ciąży nie mogły jeść muszli pielgrzyma. Z tym że powinny wybrać świeże i najlepiej kupować je w zaufanym sklepie.

Najciekawsze przepisy na muszle pielgrzyma

przegrzebki
Źródło: Freepik.com

Obecnie przegrzebki przygotowywane są w kuchniach na całym świecie i to na wiele różnych sposobów. Wiele osób próbuje ich smaku, który jest delikatny i słodkawy nawet na surowo.

Najprostszym przepisem na owoce morza jest wrzucenie ich do głębokiego oleju z dodatkiem czosnku i obsmażenie po obu stronach. Do tego zadania potrzebne są zaledwie dwie minuty, ponieważ owoców morza nie należy poddawać obróbce termicznej zbyt długo. W innym przypadku stracą one swoje wartości. Podsmażone przegrzebki mogą być doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę albo dodane do makaronu, sałatek, czy risotto. Natomiast, gdy ktoś chce podać bardziej wyrafinowane danie, to o to kilka ciekawych przepisów.

Przepis 1: Przegrzebki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 8 świeżych przegrzebków.
  • 1 szklanka śmietany 18%.
  • 2 małe cebulki dymki.
  • 6 ząbków czosnku.
  • 1 papryczka chili.
  • 6 łyżek masła.
  • 200 ml białego wina.
  • Pieprz, sól i sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przegrzebki należy dokładnie umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
  2. Oprószyć je solą oraz pieprzem.
  3. Rozpuścić masło na patelni i wrzucić owoce morza.
  4. Smażyć po jednej minucie z każdej strony.
  5. Zdjąć je z patelni.
  6. Do masła dodać chili, cebulę i czosnek. Podsmażać przez minutę.
  7. Wlać wino i śmietanę, ponownie włożyć przegrzebki do sosu.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Chwilę wszystko dusić. W razie potrzeby można też małże skropić sokiem z cytryny.

Przepis 2: Przegrzebki z sosem pomarańczowym

Składniki:

  • 600 g przegrzebków.
  • Oliwa do smażenia.
  • Sól, cukier do smaku.
  • 250 g masła.
  • 1 l soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego.
  • Świeże zioła do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Sok z pomarańczy należy zredukować na niewielkim ogniu, aż jego konsystencja będzie przypominać rzadki syrop.
  2. Zdjąć z ognia.
  3. Dodać do soku 50 g masła pokrojonego w kostkę.
  4. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera lub trzepaczki.
  5. Doprawić sos do smaku cukrem i solą.
  6. Umyte i osuszone przegrzebki posolić.
  7. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić na nią małże po 1 minucie z każdej strony.
  8. Dodać resztę masła.
  9. Co jakiś czas podlewać mięso masłem.
  10. Małże należy podawać z sosem i można je dodatkowo ozdobić ziołami dostępnymi w kuchni.

Przepis 3: Przegrzebki w sosie z zielonego pesto

Składniki:

  • 380 g małż.
  • 4 łyżki oliwy.
  • 2 łyżki wina.
  • 2 papryczki chili.
  • 4 ząbki czosnku.
  • Sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Chili obrać i pokroić jak najdrobniej.
  2. Dodać pozostałe produkty do sosu (poza małżami) i dokładnie wymieszać.
  3. Małże wyjąć z muszli.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut.
  5. Przełożyć je do niewielkich miseczek lub salaterek.
  6. Polać sosem.
  7. Delikatnie posolić mięso.

Ze względu na niewielką ilość tłuszczu w tym przepisie, śmiało mogą z niego korzystać osoby, które są na diecie. Jest to niskokaloryczna potrawa.

Przepis 4: Przegrzebki w panierce

Składniki:

  • 8 małż.
  • 1 łyżka mąki.
  • 1 jajko.
  • Olej do smażenia.
  • 1/2 szklanki bułki tartej.
  • Sól.

Wykonanie:

  1. Małże umyć i osuszyć.
  2. Otoczyć najpierw w mące, potem jajku, a na końcu bułce tartej.
  3. Rozgrzać olej na patelni.
  4. Wrzucić małże.
  5. Smażyć przez minutę z każdej strony.
  6. Opcjonalnie można mięso udekorować majonezem (niewskazane przy diecie odchudzającej).

Jak wybierać i gdzie kupować dobre produkty, czyli skąd brać muszle pielgrzyma?

Większość owoców morza jest niestety droga. Również małże nie stanowią wyjątku od tej reguły. Kilogram mrożonego produktu może kosztować nawet 200 zł. Tak, więc mało kto może pozwolić sobie na przygotowanie potraw z przepisu dla całej rodziny.

Jednak należy pamiętać, że nie trzeba wprowadzać ich do codziennego menu. Poza tym małże można jeść w formie przekąski w niewielkiej ilości. Nie bez znaczenia jest też to, że te produkty stosowane są w kuchniach praktycznie na całym świecie. I to nie tylko przez osoby na diecie, ale też takie, które chcą zadbać o własne zdrowie i dostarczyć do organizmu cennych składników.

Małże dostępne są w polskich sklepach, które specjalizują się w sprzedaży owoców morza. W nich można zazwyczaj kupić świeże, dobrej jakości produkty. Poza małymi sklepami małże dostępne są też w marketach, ale głównie mrożone. Klient ma możliwość wyboru, czy chce kupić samo mięso, czy też to wraz z muszlą. Małże można kupić też w sklepach internetowych, ale warto to robić tylko wtedy, gdy jest to zaufany sprzedawca, ponieważ tak naprawdę nie wiadomo ile trwają dostawy i czy produkty były odpowiednio przechowywane.

 

Related Posts

One thought on “Małże świętego Jakuba – właściwości i sposoby wykorzystania w kuchni

  1. Ja to zawsze miałem problem z otwieraniem przegrzebków xD Ten afrodyzjak jest wyjątkowo smaczny, ale wymaga odrobiny sprytu przy jedzeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close