Wiosna to pora roku, podczas której wszystko budzi się do życia. To również idealna pora, aby zadbać o własne zdrowie. Wiosną z łatwością uda nam się zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. A to może okazać się pierwszym krokiem do zadbania o jakość naszej diety. Pamiętajmy bowiem, że niezaprzeczalnie dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Przecież jesteśmy, tym co jemy.
Na nasze zdrowie ma wpływ, nie tylko to, co jemy, ale również jak jemy. A sposób, w jaki przygotowywane są przez nas posiłki, odgrywa tu kluczową rolę. Uznaje się, że gotowanie na parze to podstawa zdrowej diety. Taki sposób gotowania dań jest nie tylko zdrowy, ale również niezwykle smaczny. Smaku potraw przygotowywanych na parze nie pomylisz z niczym innym. A specjalny parowar pomoże Ci w przestrzeganiu zdrowej i dietetycznej diety!
W jaki sposób przygotowywać dania na parze, aby ich smak był zawsze wyjątkowy? Jakich zasad przestrzegać? Co zrobić, aby parowar stał się Twoim sprzymierzeńcem? Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się, jakie zalety ma przygotowywanie dań na parze? Jaki parowar wybrać? Co zrobić, aby gotować w taki sposób nawet bez specjalistycznego sprzętu. Zapraszamy do lektury!
Dlaczego przyrządzane na parze jedzenie jest zdrowsze, niż smażone, czy gotowane?
Do najpopularniejszych metod obróbki termicznej produktów spożywczych zaliczamy gotowanie i smażenie. Metody te uznawane są za niekorzystne dla zdrowia naszego organizmu. Dlaczego?
Powód jest niezwykle prosty. Taki sposób przygotowywania posiłków pozbawia jej dużej ilości składników mineralnych i witamin. A dodatkowo produkty smażone na oleju są niezwykle tłuste. Co więcej, przypieczone i przypalone produkty zawierają w sobie rakotwórcze składniki. Doskonałą alternatywą tradycyjnych metod gotowania potraw, jest przygotowywanie ich na parze. Metoda ta staje się coraz bardziej popularna. A taki sposób przygotowywania potraw podczas diety, uznawany jest za najkorzystniejszy dla naszego zdrowia.
Na czym polega gotowanie na parze?
Filozofia przygotowywania posiłków na parze jest bardzo prosta. A zasada jest niezwykle przejrzysta. Umieszczamy w naczyniu wodę, którą następnie podgrzewamy. Skutkiem podgrzewania wody jest powstanie pary wodnej. Para wodna unosi się w miejscu ograniczonym przez naczynie, w którym się znajduje. Umieszczone w tym miejscu na specjalnej podstawce produkty spożywcze ulegają pod wpływem pary obróbce termicznej.
Zalety przyrządzania posiłków na parze
Potrawy przygotowane w ten sposób są niezwykle zdrowe. A sam sposób kryje w sobie wiele zalet. Dieta oparta na tym sposobie gotowania jest lekkostrawna. Przygotowywanie takim sposobem potraw ma praktycznie same zalety! Warzywa, mięso, a także inne produkty spożywcze są również bardzo smaczne. Potrawy przygotowywane na parze są ubogie w tłuszcz. A proces ich gotowanie nie prowadzi do ich rozgotowania. Warzywa i mięso przygotowywane w parowarze są jędrne i sprężyste. Co dodaje im walorów smakowych.
Parowar nadaje się do ugotowania prawie wszystkiego! Tak naprawdę nie musisz, zastanawiać się co możesz, a czego nie możesz przygotować na parze. W parowarze możesz umieścić warzywa, mięso, ryby i owoce morza, a nawet kaszę, ryż i makaron. Gotowane w ten sposób produkty są zdrowe! Zachowują większość swoich cennych witamin i minerałów. Nie zostają one w wodzie jak w przypadku tradycyjnego gotowania. Przygotowane dania pozostają jędrne i świeże oraz zachowują swój naturalny kolor. Nie są rozgotowane. Niewątpliwie sprawia to, że wyglądają na bardziej apetyczne. Potrawy przygotowywane na parze nie zawierają w sobie dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Przygotowywane na parze posiłki nigdy się nie przypalą. Gotowanie na parze to oszczędność czasu!
Dobry parowar składa się z kilku warstw. Dzięki temu za jednym razem możesz ugotować mięso, warzywa oraz kaszę. Daje to nam pełnowartościowy posiłek. Na parze możesz również podgrzać, przygotowany wcześniej posiłek. Nie traci on atrakcyjnego wyglądu, a także wyjątkowego smaku.
Podstawowe zasady przyrządzania posiłków na parze
Istnieje kilka zasad, które warto przestrzegać, aby nasze przyrządzanie posiłków na parze było jak najbardziej efektywne. Przede wszystkim nakładki, na których umieszczone są produkty do spożycia, nie mogą dotykać wody. Pokrywka do urządzenia, w którym przygotowujemy danie, musi być odpowiednio dopasowana. Pozwoli to uniknąć uciekania ciepła z naczynia.
Kawałki jedzenia umieszczamy tak, aby pozostał pomiędzy nimi odstęp. Dzięki temu para będzie mogła swobodnie pomiędzy nimi krążyć. Warzyw i owoców staramy się nie kroić. Produkty przyprawiamy, stosując różnego rodzaju marynaty. Można również doprawić gotującą się wodę. Mięso wybieramy chude. Nie wymagającej długiej obróbki termicznej. Mrożone produkty należy odpowiednio wcześniej rozmnożyć.
Jakie produkty można przygotowywać na parze?
Często rozpoczynając przygodę z przyrządzaniem dań na parze, nie mamy pojęcia jak za to się zabrać. Przede wszystkim nie wiemy, jakie produkty warto w ten sposób gotować. Wybór potraw, który można przygotować w ten sposób, jest naprawdę ogromny. Zanim jednak sięgniemy po profesjonalne przepisy, warto zapoznać się z podstawami.
Jakie zatem produkty można wykorzystać do przyrządzania dań na parze?
Warzywa są podstawowym produktem, który możemy przyrządzić na parze. Możemy wykorzystać świeże warzywa sezonowe, a także te mrożone. Doskonale sprawdzą się tu praktycznie wszystkie warzywa. Pamiętajmy oczywiście o tym, aby przed gotowaniem je umyć i w razie potrzeby obrać.
Mięso – najlepiej zacząć od drobiu. Idealnie sprawdzi się tu pierś z kurczaka. Warto pamiętać, że im większy kawałek mięsa, tym dłuższy czas jego gotowania. Kurczaka z powodzeniem można odpowiednio wcześniej zamarynować. Zyska na tym jego smak.
Owoce morza – w tym przypadku na początek idealnie sprawdzą się krewetki. Na start najlepsze będą krewetki. W polskich sklepach najczęściej można spotkać je w postaci mrożonej. Przed gotowaniem należy je rozmrozić. Idealny przepis na krewetki przyrządzane na parze to taki, w którym wcześniej je marynujemy. W tym celu warto użyć takich składników jak czosnek, sól i sok z cytryny.
Przykładowy przepis dania przyrządzonego na parze
Dostępna jest niezliczona ilość przepisów na dania, które można przyrządzić na parze. Przepisy te są niezwykle proste w przygotowaniu. Składniki do ich wykonania, są łatwo dostępne. A część z nich na pewno bez problemu znajdziesz w kuchni. Dziś przedstawimy przepis na makaron z brokułami. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. A jego smak jest wyjątkowy.
Składniki:
- Ulubiony makaron ok. 150 gram,
- 1 brokuł,
- kilka liści laurowych,
- kilka zielonych oliwek,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- zmielone migdały,
- bułka tarta,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
- tarty parmezan.
Parowar – hit, czy zbędny gadżet?

Jeśli chcesz, aby Twoja dieta opierała się na daniach przygotowywanych na parze, musisz posiadać odpowiedni sprzęt. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów przyrządów, które umożliwiają taki sposób gotowania. Z ich pomocą przygotowywanie smacznych i zdrowych posiłków stanie się niezwykle łatwe. Ten, który znajdzie się w Twojej kuchni, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Masz do wyboru sprzęty wielu producentów. Do dyspozycji masz wiele rodzajów urządzeń różniących się sposobem użytkowania. Począwszy od klasycznych garnków, poprzez urządzenia elektryczne. Dużą popularnością cieszą się również pojemniki wykonane z bambusa oraz przeznaczone do użytkowania w kuchence mikrofalowej.
Poniżej kilka przykładów sprzętów przeznaczonych do przygotowywania dań na parze. Wybierz spośród nich ten idealny dla ciebie parowar:
- Klasyczny garnek do parowania – wyglądem przypomina klasyczny garnek, który został wyposażony w kilkupoziomowe wkładki. Za sprawą tych wkładek para wodna ma możliwość oddziaływania na produkty w nich umieszczone. Parowar ten przeznaczony jest do użytkowania na kuchence gazowej lub elektrycznej.
- Parowar elektryczny – wolnostojące urządzenie zasilane za pomocą prądu elektrycznego. Najczęściej wykorzystywanymi materiałami do jego produkcji są: metal, plastik lub szkło. Zazwyczaj wyposażony w dodatkowe funkcje np. czasomierz. Daje on możliwość odliczania czasu przygotowywanego produktu.
- Parownik bambusowy – swoją popularność zyskał za sprawą dań kuchni azjatyckiej. Wykonany z drewna bambusowego. Składa się z kilku pojemników ułożonych na sobie piętrowo. Parownik bambusowy musi zostać umieszczony w pojemniku z wodą. Pojemnik ten musi być ogrzewany, aby woda mogła parować.
- Sitko do gotowania na parze – sitko, które można umieścić w garnku, uprzednio wypełnionym niewielką ilością wody. Należy jednak pamiętać, aby woda nie dotykała produktów umieszczonych na sitku. Wytwarzana pod wpływem gotowania para wodna w odpowiedni sposób przygotuje umieszczone na sitku produkty. Najczęściej spotykane sitka wykonane są z metalu lub silikonu.
Z parą stworzymy nie tylko dania lekkostrawne i niskokaloryczne, ale przede wszystkim prze pyszne 🙂