Świeżo zrobiony domowy koktajl z warzyw smakuje pysznie. Możemy użyć dokładnie tych owoców i warzyw, które lubimy najbardziej. Nie ma przeszkód, aby koktajl warzywny pić na śniadanie, do obiadu czy jako dodatek do kolacji. Nasz posiłek stanie się wówczas bardziej wartościowy i pożywny. Koktajle warzywne to doskonała przekąska dla dziecka i dietetyczna dla dorosłego. Chłodny koktajl orzeźwi nas w nadchodzące, gorące letnie dni. Warto poznać więcej zalet warzyw, z których można robić napoje oraz kilka przepisów na prawdziwie letnie koktajle warzywne.
Warzywa w diecie
Dla każdego zdrowego dorosłego, który ma prawidłową wagę ciała, zaleca się, aby codziennie zjadał ok. 400 gramów warzyw i owoców, najlepiej w pięciu porcjach. Zaledwie pojedynczy kawałek owocu lub warzywa można zastąpić szklanką soku. Zalecenie to dotyczy zarówno soków kupnych, jak i tych wyciskanych w domu.
Postaw na wiele kształtów i kolorów
Zalecane jest jeść jak najwięcej różnych rodzajów, w jak największej liczbie kolorów. Każdy rodzaj warzyw i owoców zawiera inne, specjalne substancje, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlatego tak bardzo ważna jest różnorodność w diecie.
Zielone warzywa liściaste, takie jak natka pietruszki, ogórek, szpinak czy seler naciowy, zawdzięczają swój kolor barwnikowi zwanemu chlorofil. Ma on działanie oczyszczające i bakteriobójcze. Jest także antyoksydantem, co oznacza, że chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Wpływa dobroczynnie na układ trawienny i odpornościowy.
Substancja zwana gingerol, która znajduje się w imbirze, nadając mu charakterystycznego ostrego i lekko piekącego smaku, doskonale wpływa na nasz organizm. Niektóre badania pokazują, że substancja ta ma właściwości antyutleniające oraz łagodzące ból. Przynosi ulgę, np. w chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Antocyjany to kolejne składniki warzyw i owoców. Wywierają one pozytywny efekt w organizmie człowieka. Roślinom nadają niebieski, fioletowy, czerwony kolor np. w jagodach, porzeczkach, aronii, jagodach acai i bakłażanie. Niektórzy uważają, że antocyjany pomagają obniżać poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie, podobnie jak gingerol. Pełnią w organizmie funkcje ochronne i działają przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie.
Sok czy koktajl warzywny?
Błonnik to materiał z komórek roślinnych, który nie rozkłada się w naszym układzie pokarmowym. Zwiększa on uczucie sytości i wspomaga trawienie. Błonnik znajduje się w miąższu owoców, a więc nie znajdziemy go w wyciśniętym soku. Więcej korzyści przyniesie zatem spożywanie warzyw i owoców w całości zamiast picia soków.
Jeśli zmiksujemy całe owoce i warzywa, otrzymując napój w postaci smoothie. Możemy być wówczas pewni, że włókna błonnika nadal się w nim znajdują i będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ma to zastosowanie tylko wtedy, kiedy koktajl przyrządzamy w domu. Wtedy mamy pewność, jakie produkty zostały użyte oraz, że napój jest świeży. Te informacje nie zawsze są dostępne na etykietach butelek smoothie stojących na sklepowych półkach. A im dłużej produkt stoi na takiej półce, tym więcej traci witamin i minerałów.
Owoce i warzywa w domowym smoothie
Do domowych koktajli warzywnych i owocowych można użyć wszelkiego rodzaju warzyw i owoców. Poniższe to tylko kilka sugestii, które naprawdę dobrze do siebie pasują.
Robiąc koktajl warto pomyśleć o wykorzystaniu zarówno warzyw, jak i owoców. Każdy z nich ma inny smak, a także różne witaminy i minerały. Smoothie jest również dobrym sposobem na wprowadzenie do codziennego życia dziecka większej ilości owoców i warzyw. Podawanie koktajli dzieciom to sprytne posunięcie, jeśli nasze dzieciaki nie przepadają za jedzeniem warzyw. Można zrobić sok tylko z warzyw i dosłodzić go łyżeczką miodu lub syropu z agawy. Dodatek owoców i zawarty w nich cukier owocowy nadają sokowi dobrą słodycz, co kontrastuje z warzywami. Owoce są bardziej płynne niż warzywa, więc robiąc koktajl warzywny można rozcieńczać go wodą lub mlekiem roślinnym.
Cudowne napoje zdrowotne
Czego więc potrzeba, aby zrobić zdrowy koktajl warzywny? Oto kilka prostych składników używanych w przepisach na domowe koktajle, a także korzyści jakie przyniosą naszemu organizmowi:
- Jabłka, najlepiej ze skórką, gdyż to pod nią znajdują się cenne witaminy i składniki mineralne, które pomagają organizmowi pozbyć się toksyn.
- Cytryna, pomarańczo lub grejpfrut pobudzają trawienie i poprawiają motorykę jelit.
- Jarmuż, szpinak, cukinia lub seler naciowy i zawarty w nich chlorofil pomaga usunąć toksyny i pestycydy z organizmu.
- Natka pietruszki, która pomaga organizmowi usunąć szkodliwe pierwiastki, takie jak rtęć. Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C.
- Ogórek zielony zawierający niewielką liczbę kalorii, a wiele składników mineralnych takich jak wapń, potas i fosfor.
- Banan jako doskonałe źródło węglowodanów. Będzie naturalnym słodzikiem koktajli.
Doskonałym pomysłem będzie dodanie:
- Płatków owsianych lub zbożowych, które pomagają oczyścić krew i są bogate w witaminy z grupy B.
- Mielonego cynamonu – doskonale pobudzi przemianę materii i wspomoże spalanie tkanki tłuszczowej.
- Kurkumy, która jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości antynowotworowe, przeciwwirusowe, antybakteryjne i odtruwające.
- Świeżych listków mięty lub melisy.
- Jogurtu, zimnej wody, kostek lodu.
Przepisy na koktajle
1. Przepis na koktajl zielony
Składniki:
- 3 jabłka,
- 6 gałązek selera naciowego,
- 1 ogórek,
- 1 garść świeżych liści szpinaku.
Ten koktajl łatwo można przyrządzić w blenderze. Składniki wystarczy dokładnie umyć, seler pokroić na mniejsze kawałki, a z jabłek wyciąć gniazda nasienne i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałe smoothie podawać z listkiem melisy, gałązką mięty lub plasterkiem cytryny.
2. Przepis na koktajl czerwony
Składniki:
- 2 jabłka,
- 3 marchewki,
- 3 buraki,
- 15 g imbiru,
- 1/2 ogórka,
Przygotowanie:
Po umyciu składników, należy pokroić je na mniejsze kawałki, a marchewkę i imbir ewentualnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie blenderem zmiksować wszystkie produkty dodając niewielką ilość wody, jeśli to będzie konieczne. Słodkawy posmak marchewki i jabłek w tym koktajlu przypadnie do gustu dziecku.
3. Przepis na koktajl żółty
Składniki:
- 2 gruszki,
- 1 cytryna,
- 1/2 fenkuł,
- 1 pomarańcza,
- 1/2 łyżeczki kurkumy.
Fenkuł włoski zwany inaczej koprem włoskim, jest warzywem zielonym z rodziny selerowatych. Pomimo jego wielu cudownych właściwości zdrowotnych, należy używać niewielkich ilości fenkułu w kuchni, gdyż może powodować reakcje alergiczne i podrażniać żołądek.
Przygotowanie:
Dokładnie umyć świeże warzywa i owoce, wykroić gniazda nasienne z gruszki, a cytrynę obrać ze skórki. Zmiksować, dodając kurkumę, która zabarwi nasz koktajl na słoneczny, żółty kolor.
4. Przepis na koktajl pomarańczowy
Składniki:
- 2 jabłka,
- 2 pomarańcza,
- 6 marchewek.
Przygotowanie:
Te składniki będą idealne, aby zrobić z nich sok w sokowirówce. Możemy użyć także blendera. Dokładnie umyć składniki, pomarańcza obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Twardą marchewkę zetrzeć na tarce, a z jabłek wykroić gniazda nasienne. Zblendować i podawać ze świeżym listkiem melisy.
5. Przepis na koktajl z samych warzyw
Składniki:
- natka pietruszki,
- seler naciowy,
- 2 pomidory,
- 2 marchewki.
Przygotowanie:
Umyć warzywa i pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę zetrzeć na tarce. Można dodać pół szklanki zimnej wody, jeśli koktajl będzie za gęsty.
Każdy z przygotowanych koktajli można przelać do szczelnej butelki i wstawić do lodówki do późniejszego użycia. Najlepiej jednak spożywać świeże.
Smacznego!
Porady i wskazówki dotyczące domowego soku

Kolory są motywem przewodnim tych pysznych, świeżych koktajli owocowo-warzywnych. Istnieje jednak wiele opcji zastąpienia owoców i warzyw, jeśli nie przepadamy za niektórymi z nich lub zwyczajnie nie mamy ich w domu. Najważniejszą rzeczą jest to, aby znaleźć odpowiednią równowagę między słodyczą, świeżością i kwasowością, tak aby smak po prostu trafiał w sedno naszych upodobań.
Spróbumyj innych warzyw, takich jak zielona papryka, jarmuż, brokuły lub sałata. Zastąpmy niektóre owoce kiwi, melonem lub ananasem. Świeże zioła, takie jak melisa czy mięta będą świetnym urozmaiceniem. Napoje warzywne to szalenie pyszny sposób na wprowadzenie do diety dodatkowych owoców i warzyw, zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Trwałość domowego soku
Niestety, świeżo wyciśnięty sok ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Jeśli nie chcesz od razu wypić soku, jak najszybciej przenieś go do hermetycznego pojemnika. Preferowany jest pojemnik wykonany ze szkła. Sok należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.
Domowy blender doskonale sprawdzi się do przygotowania soków w niewielkiej ilości. Rozwiązaniem dla większej rodziny jest blender kilichowy, a jeśli planujesz robić koktajle często i dla większej ilości osób, zainwestuj w dobrą, wydajną wyciskarkę soków. Dzięki temu samodzielne przygotowywanie domowego soku będzie o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze, a nasza dieta będzie urozmaicona.
Mega wartościowe są koktajle ze świeżych ogórków. Warzywa te mają wiele mikro i makro elementów, które pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.