Zdrowe desery z bananami – TOP 5 sprawdzonych przepisów

Banany na deser

Banan jest wyjątkowym, trzecim co do konsumpcji w Polsce owocem. Jest najchętniej uprawiany na świecie! Spośród wszystkich roślin plasuje się na czwartym miejscu, zaraz po pszenicy, ryżu i kukurydzy. Dzięki temu jednemu owocowi powstało kilka potężnych korporacji. Można nawet powiedzieć, że banany były jednym z czynników przewrotu na Kubie w 1961 roku. Nic więc dziwnego, że wiele osób chętnie sięga po ten owoc w kuchni.

Mimo że dostępnych jest ponad 1000 odmian, my najczęściej spożywamy tą znaną pod nazwą cavendish. Czasami w sklepach możemy trafić na inne, mniej popularne odmiany. Warto po nie sięgnąć, choćby ze zwykłej ciekawości.

Słodki owoc tropikalny

Ten tropikalny owoc, poza diabelsko interesującą historią, ma bardzo bogaty skład. Posiada wiele witamin, mikro i makroelementów, najbardziej znany jest z wysokiej zawartości potasu. Jest chętnie włączany do diety przez sportowców i uwzględniany w wielu zdrowych dietach. Technicznie banany są jagodami, ale potoczne określenie jest dużo ciekawsze. Pojedynczy banan to paluszek, kilka to już rączka. Banany zyskały sobie szczególne miejsce u wszelkiej maści cukierników, dietetyków, specjalistów żywienia czy rodziców. Ci ostatni często wybierają opcję surową, jako zdrową przekąskę. Jeśli jednak chcesz poznać ciekawe przepisy na desery z bananami, zdecydowanie dobrze trafiłeś.

Nasze propozycje na wyjątkowe desery z bananem w roli głównej

Poniżej przedstawimy nasze ulubione fit desery oraz dokładne przepisy jak je przygotować. Pewne jest, że nie tylko będziecie zdziwieni jak łatwo je przygotować, ale także jak świetne są. Zdecydowanie każdy znajdzie tutaj swój przepis na deser z bananami. Ten pozostanie z nim już nie tylko do końca życia, ale będzie także przekazywany kolejnym pokoleniom.

1. Owsianka z piekarnika, czyli fit muffiny

Nasza pierwsza propozycja to dynamit na śniadanie. Dosłownie! Napakowane są witaminami i energią, która zdecydowanie będzie nas napędzać przez cały poranek. Do tego, jak to muffinki, są dziecinnie proste w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

  • Płatki owsiane, 3 szklanki,
  • Jogurt typu greckiego, 300 g,
  • Mleko, 250 ml,
  • Cynamon, 1 łyżeczka,
  • Syrop klonowy (opcjonalnie), 60 g,
  • Jajka, 2 szt,
  • Sól, 1/2 łyżeczki,
  • Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki,
  • Laska wanilii lub ekstrakt waniliowy,
  • Banany, 2 szt,
  • Żurawina, borówki, jabłka.

Przygotowanie:

Bananowe muffiny
Źródło: Freepik.com

Banany obierz, rozgnieć widelcem i dodaj jajka. Wlej syrop klonowy i ekstrakt waniliowy lub laskę wanilii, wsyp cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj pozostałe składniki, jogurt grecki, płatki owsiane i mleko. Połącz wszystko dokładnie przy pomocy łyżki lub szpatułki. Gotowe ciasto przelej w foremki do babeczek.

Posyp z góry odrobiną żurawiny, borówek czy jabłek. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Uwaga, przed zjedzeniem zalecamy zaczekać, aż ostygną. Możecie śmiało jeść je nie tylko na śniadanie.

2. Bajeczny chlebek bananowy, czyli deser na drugie śniadanie

Jeśli szukacie propozycji na słodkie drugie śniadanie, to ten szybki deser bananowy jest zdecydowanie dla Was. Można jeść go samego, można też z sosem. Świetnie komponuje się z masłem orzechowym. Oto kolejny prawie fit deser.

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna, 130 g,
  • Kakao, 60 g,
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka,
  • Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki,
  • Sól, szczypta,
  • Masło, miękkie, 120 g,
  • Cukier trzcinowy, 150 g,
  • Jajka, 2 szt,
  • Banany, rozgniecione, 3 szt,
  • Czekolada, 120 g,
  • Ekstrakt waniliowy (opcjonalnie), 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe produkty sypkie. W mieszance powinny w tym momencie znaleźć się, poza mąką, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól i kakao. W drugim naczyniu mikserem zmieszaj ze sobą masło i brązowy cukier.

Po uzyskaniu gładkiej masy, czyli jak cukier prawie całkowicie utrze się z masłem, stopniowo zacznij dodawać jajka, rozgniecione banany. Na koniec uprzednio przygotowaną sypką mieszankę i posiekaną czekoladę.

Wymieszane ciasto przelewamy do formy do pieczenia (polecamy keksówkę). Wstawiamy do piekarnika na 55 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku na 10 do 15 minut.

Jeśli chcemy wersję kompletnie nie fit, chlebek pokrojony w kawałki możemy polać sosem karmelowy.

3. Pszenne roladki, czyli szybki deser z bananami

To zdecydowanie królowa klasyfikacji zaskakujących przepisów na deser z bananami. Jeśli część składników zastąpimy mniej tradycyjnymi zamiennikami, być może będzie to fit deser. My jednak nie zamierzamy zdecydowanie iść w tym kierunku. Tutaj zdecydowanie zwycięży słodycz.

Potrzebne składniki:

  • Chleb tostowy, 1 opakowanie,
  • Mleczna czekolada, 1 tabliczka,
  • Banany, 4 szt.,
  • Jajka, 3 szt,
  • Śmietanka 30%, 1 szklanka,
  • Mleko, 1/4 szklanki,
  • Cukier, 2 łyżki,
  • Cukier wanilinowy, 1 łyżka.

Przygotowanie:

Z kromek chleba tostowego odetnij skórki. Uformuj jeden długi kawałek tosta z 4 małych kawałków, układając je w pionowy pas. Małe kroki ułóż tak, by na siebie zachodziły, całość rozwałkuj. Możesz użyć wałka, ale jakikolwiek przedmiot w kształcie walca świetnie się sprawdzi.

Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub jeśli jesteś fanem rozwiązań siłowych, użyj mikrofalówki. Roztopioną czekoladę rozprowadź na pasach chleba tostowego. Zamiast czekolady możesz użyć masła orzechowego. Pokrojonego w plastry banana ułóż jako trzecią warstwę. Całość zwiń w rulon.

W misce zmieszaj ze sobą jajka i śmietankę. Potem dodaj mleko, cukier i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszaj. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia. Zalej je przygotowaną uprzednio mieszanką i piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 35 minut. Pyszna bananowa przekąska gotowa, wyjątkowo zuchwali mogą dodatkowo zrobić pudding, który posłuży jako dip.

4. Absolutny sztos, deser bananowy z sosem, czyli tort na obiad

Do tej pory poznaliśmy przepisy na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę. Teraz w końcu pora na deserowy obiad. W skrócie to bananowy deser z sosem, w rzeczywistości to majstersztyk sztuki cukierniczej, Mowa tu o pavlovej z bananem i polewą. Przez wielu uważany, za wyjątkowo trudny i subtelny deser. Z naszym przepisem bez wątpienia stworzysz arcydzieło.

Potrzebne składniki:

Beza:

  • Białka, 7 szt,
  • Sól, szczypta,
  • Ocet z białego wina, 1 łyżeczka,
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka,
  • Cukier, 320 g.

Polewa karmelowo-czekoladowa:

  • Śmietanka 30%, 100 ml,
  • Masło, 50 g,
  • Czekolada gorzka, 30 g,
  • Cukier, 120 g,
  • Banany, do dekoracji.

Masa:

  • Śmietana 30%, 350 ml,
  • Serek śmietankowy, 180 g,
  • Cukier puder, 4 łyżki,
  • Ekstrakt waniliowy, 1,5 łyżeczki.

Deser z bananów – Przygotowanie:

Deser bananowy
Źródło: Freepik.com

Białka ze szczyptą soli ubij w misce. W następnej kolejności dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet winny i cukier. Gotową sztywną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Utwórz koniecznie koło. Całość wstaw do piekarnika na około 2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza, a po wstawieniu bezy, zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza.

Podczas gdy beza się suszy, możemy przystąpić do przygotowania masy. Na początek ubij śmietankę z cukrem pudrem. Pamiętaj, że dużo łatwiej jest ubić wcześniej schłodzoną śmietankę. Gdy masa jest stosunkowo sztywna, dodaj serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy.

Ostatnim elementem do zbudowania cukierniczego arcydzieła jest polewa. Tak jak przy pozostałych krokach, tak i teraz nie będzie czekało na nas nic wyjątkowo trudnego. W końcu największa wartość kryje się w najprostszych rozwiązaniach. Żeby nasze arcydzieło mogło ożyć, w rozgrzanym garnku rozpuszczamy cukier. Ważne, aby nie mieszać cukry zbyt intensywnie w trakcie rozpuszczania. Najlepiej robić to na małym ogniu. Po kompletnym rozpuszczeniu cukru do garnka dodajemy nasze masło i śmietankę. Mieszamy całość i zdejmujemy z „ognia”. Do prawie gotowej polewy dodajemy czekoladę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gdy masa jest jednolita może być użyta do zakończenia naszej pavlowej.

Gotową bezę wyciągamy i po ostygnięciu rozprowadzamy na niej masę z kroku drugiego. Całość na koniec polewamy naszym sosem. Smacznego! Uwierzcie i zaufajcie nam.

5. Bananowy hit na koniec, czyli szalony kremowiec

Po obiedzie czas na deser, a ten jest chyba jednym z najszybszych przepisów na ciasta. Jedyne co jest szybsze od przygotowania to tempo, w jakim jest zjadany. Najzwyczajniej, będziesz zachwycony tym ciastem. Jest delikatne niczym budyń.

Potrzebne składniki:

  • Woda, 1 szklanka,
  • Mleko, ciepłe, 2 szklanki,
  • Masło, roztopione, 110 g,
  • Białka, 4 szt,
  • Żółtka, 4 szt,
  • Cukier, 1/2 szklanki,
  • Cukier brązowy, 3 łyżki,
  • Banan, rozgnieciony, 1 szt,
  • Mąka, 1 szklanka,
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka.
Deser z bananów – przygotowanie:

Ubij białka na sztywno. W drugiej misce zetrzyj ze sobą żółtka, cukier i cukier trzcinowy. W kolejnym naczyniu połącz ze sobą roztopione masło i wodę, a to dodaj do roztartych z cukrem żółtek. Następnie, żeby trochę zagęścić atmosferę w misce, dodaj banana, mąkę i mleko. O ile do tej pory śmiało mogliśmy szaleć mikserem, o tyle teraz polecamy przejść na ręczne narzędzia. Łączymy ze sobą masę, ubite białka i ekstrakt waniliowy. To przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopniu Celsjusza i czekamy. Nasze oczekiwanie będzie trwało około 60 minut, po tym czasie nasz bananowy deser będzie wypieczony i gotowy do drogi. Drogi do Twojego serca, zaraz przez żołądek.

Related Posts

One thought on “Zdrowe desery z bananami – TOP 5 sprawdzonych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close